Home » Știință » Diagnosticele puse în urmă căutărilor pe internet sunt, în mare parte, irelevante

Diagnosticele puse în urmă căutărilor pe internet sunt, în mare parte, irelevante

Diagnosticele puse în urmă căutărilor pe internet sunt, în mare parte, irelevante
Publicat: 09.05.2015
Mulţi dintre noi apelăm la Google atunci când ne îmbolnăvim în speranţa de a evita o vizită la medic. Din păcate, diagnosticele pe care ni le punem singuri, în urma căutărilor pe internet, sunt greşite şi pot crea temeri sau confuzii în legătură cu afecţiunea de care suferim.

O echipă de cercetători de la Universitatea Queensland din Australia studiază felul în care pot fi optimizate motoarele de căutare pentru a răspunde cât mai corect căutărilor de informaţii medicale. Pe această cale, ei au descoperit că jumătate dintre rezultatele de top oferite de motoarele de căutare atunci când sunt introduse anumite simptome sunt irelevante.

Foarte multe persoane folosesc internetul pentru a obţine informaţii medicale. Google estimează că una din 20 de căutări efectuate de internauţi este legată de sănătate. Lunar, compania înregistrează circa 100 de miliarde de căutări. De cele mai multe ori, însă, cercetătorii nu găsesc răspunsurile de care au nevoie, spune Guido Zuccon, unul dintre autorii cercetării.

În urma unei analize a rezultatelor generate de căutările medicale de pe motoarele Google şi Bing, Zuccon şi echipa sa au descoperit că informaţiile primite sunt în mare parte irelevante. El atrage atenţia că acest lucru este periculos având în vedere că informaţiile ar putea duce la punerea unui diagnostic greşit, respectiv la încercarea unui tratament greşit.

„Rezultatele noastre arată că doar trei din primele zece rezultate ar fi utile, dar şi că doar jumătate dintre primele zece rezultate sunt oarecum relevante”, a explicat cercetătorul.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase